vrijdag 24 december 2010

Dunedin en omgeving

Gisteren zijn we van Christchurch naar Dunedin gereden. Christchurch was een leuke stad met een gemoedelijke sfeer en Dunedin, wat kleiner is en ongeveer 360 km naar het zuiden ligt, beloofde ook leuk te zijn. Onderweg erheen stopten we eerst in Oamaru, waar nog wat zandstenen gebouwen van rond de vorige eeuwwisseling bij elkaar staan in het historic presinct. Alles wat hier ouder is dan 100 jaar heet trouwens historic en als een klein plaatsje een oud kerkje heeft staan er meteen borden langs de weg om dit aan te kondigen.
De volgende stop was bij Moeraki, waar we de Moeraki boulders hebben bekeken, samen met nog een horde andere mensen. De Moeraki boulders zijn een verzameling grote ronde stenen in de branding op het strand, een merkwaardig gezicht. We moesten wat moeite doen om foto’s te maken zonder alle mensen erop, maar het is wel een apart natuurverschijnsel.

Ons hotel in Dunedin ligt in het centrum, vlak bij de Octagon, het achthoekige centrale punt van de stad. We hebben nog even de stad verkend en het mooie stationsgebouw bekeken en de First Church. De grote St Paul's kathedraal was helaas al dicht. Gisteravond was het er razend druk op straat, iedereen bleek de avond voor kerstavond als zuipavond te gebruiken en we zagen regelmatig bezopen mensen (vooral mannen) over straat zwalken. Gelukkig hield hun gelal ons niet echt uit de slaap, want we zitten op 6 hoog.

Voor vandaag was een dag met regen en misschien wel hagel voorspeld, maar behalve wat korte buitjes en een frisse (16 graden) wind viel het allemaal reuze mee. We hebben een route uit de Lannoo reisgids gevolgd over het Otago schiereiland, net aan de andere kant van de baai bij Dunedin. We begonnen eerst in de stad bij het Olveston House, een mooi ingericht huis van een gegoede familie uit het begin van de 20e eeuw, met een persoonlijke rondleiding en een persoonlijk verhaal. Heel interessant.

Daarna was het tijd om richting Otago Peninsula te rijden, waar we eerst naar het enige kasteel van Nieuw Zeeland reden, want dat moet je toch gezien hebben. Larnach Castle is eind 19e eeuw gebouwd en we konden er op eigen gelegenheid doorheen wandelen. Mooi uitzicht vanaf de toren en prachtig aangelegde tuinen eromheen en gelukkig nog steeds een zonnetje, dus mooie plaatjes.

De middag stond in het teken van 2 bijzondere diersoorten, die alleen hier voorkomen. Eerst de Royal albatros, die hier als enige punt in de wereld op het vasteland broedt en daarna de yellow eyed penguin, die met uitsterven bedreigd wordt en waarvan er hier ook maar enkele broedende paartjes te vinden zijn. De albatrossen waren indrukwekkend, met een spanwijdte van 3 meter, en ze zweefden in de (behoorlijk harde) wind zonder ook maar 1x met de vleugels te klapperen. Bij de pinguïns werden we door een gangenstelsel half onder de grond geleid en kwamen we oog in oog met een paar moeders met jongen. Je kon ze aanraken, maar dat mocht natuurlijk niet. En als klap op de vuurpijl kwamen er ook nog eens 2 pinguïns na een dagje eten zoeken uit de zee het strand op, iets wat niet iedereen hier te zien krijgt. We hebben genoten!

Vanavond is het Christmas Eve, de avond voor kerst, wat betekent dat veel mensen de avond met familie doorbrengen, dus het is niet erg druk in de stad. Morgen rijden we weer verder, naar ons volgende hotel in Te Anau, vlakbij het prachtige natuurgebied Fjordland en ook vlakbij Flip en T in Otautau!

6 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Prettige Kerstdagen en een goede reis. We zullen morgen bij het Kerstdiner even aan jullie denken.
  Groeten en liefs Jan en ma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Annet en Mathijs
  Jullie genieten, dat is duidelijk! Maar ik ook van jullie prettige manier van (be)schrijven. Fijn om te lezen, zeker nu hier veel sneeuw ligt en het vriest. En daar heb jij, Annet, toch al zo'n hekel aan :-) Geen beter moment om nu down under te zijn.
  Maar ook daar viert men het kerstfeest. Ik wil jullie fijne, zonnige feestdagen wensen en een goede, veilige voortzetting van jullie reis!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Annet en Mathijs,

  ik wens jullie hele gezellige kerstdagen samen met Paul, Tanja en de kids. Doe ze vooral de hartelijke groeten en nog heel veel plezier tijdens jullie prachtige reis. Ik geniet erg van jullie mooie verhalen en plaatjes.

  groetjes Cor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Annet en Mathijs,

  Vanuit een koud en wit Emmen: hele fijne kerstdagen toegewenst!

  Groetjes,
  Carola en Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook vanuit een wit Ede: heel fijne feestdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Thijser et Annet, fijne kerst daar
  Erik

  BeantwoordenVerwijderen