dinsdag 14 december 2010

Grote bomen en geschiedenis

Vanochtend was het weer tijd een stukje te rijden, dit keer overdwars naar de westkust, naar het Waipoua Kauri Forest. In dit beschermd natuurgebied zijn de grootste kauri bomen van het land te vinden, dus die wilden we wel even zien. Onderweg erheen hebben we een gadget van de autoverhuurder geïnstalleerd, een apparaatje van Tourism Radio, dat via een frequentie op de autoradio muziek uitzendt en op basis van GPS ook nog wetenswaardigheden meldt van het gebied waar je op dat moment rijdt. Een goed idee, we kregen allerlei informatie en hadden er ook nog lekkere muziek bij. Alleen was er af en toe een reclameboodschap van hotel X of kayakverhuurder Y, maar dat namen we maar voor lief. Wij hadden het nog nooit eerder gezien, gat in de markt voor Nederland misschien, of bestaat zoiets daar al?

Voor Waipoua maakten we nog even een koffie en wc-stop in Opononi, waarover via Tourism Radio een aandoenlijk verhaal werd verteld van een dolfijn die daar in 1955 en 1956 duizenden mensen schijnt te hebben getrokken omdat hij zo tam was en met de kinderen speelde. Helaas is het beestje na 2 zomers dood aangespoeld. We pinkten even een traantje weg bij het standbeeld van Opo... Verder maakten we nog even een foto van de immense zandduinen aan de overkant van de baai.

De gigantische kauri bomen waren indrukwekkend te noemen. Eerst stopten we bij de oudste en hoogste (Tane Mahuta) van 51 meter hoog en daarna bij de dikste (Te Matua Ngahere) met een doorsnee van 16,4 meter. Ook stonden er nog 4 reuzen bij elkaar die de 4 Sisters genoemd worden. Al met al een prachtig bos met heel veel kauri’s, zelfs in de stromende regen waar we een uur in rondliepen was het een mooie wandeling. De temperatuur was wel nog steeds boven de 20 graden en af en toe was het bijna een broeikas te noemen.

Op de terugweg maakten we een korte koffie en wc stop in Nawere, waar verder weinig opzienbarends over te melden is en daarna reden we naar Kerikeri, wat even boven Paihia ligt en voor ons het meest noordelijke punt van deze reis zal zijn. In Kerikeri is nog wat geschiedenis van de eerste Europeanen in Nieuw Zeeland terug te vinden, zoals het eerste houten en het eerste stenen huis in het land. Heel handig hadden ze die naast elkaar gebouwd, makkelijk voor de foto.

Vanavond nog een lekker hapje gegeten aan het strand van Paihia en dan gaan we zo proberen een internetverbinding te vinden die sterk genoeg is voor het uploaden van foto’s, want dat is vaak best lastig. Morgen is het tijd voor een lange rit naar Rotorua, dat een paar uur rijden onder Auckland ligt.

2 opmerkingen:

  1. Wat een boom van een kerel is die Mathijs toch!

    Krijg bijna het idee dat jullie geen tijd meer hebben om te reizen, zo veel informatie verschijnt er iedere dag! Gaat door vrienden! Groet van Borrel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog geen berichten van de dierenarts.
    Leuke Blog, Erik

    BeantwoordenVerwijderen