vrijdag 31 december 2010

Glacier Land

Gisteren hebben we het bruisende Queenstown verlaten, op weg naar Glacier Land. Het was een lange rit, zo’n 400 kilometer met een flink gedeelte door de bergen. Wel een prachtige route, met heel veel bergen en meren, en deels langs een fraaie kustlijn. Op een strand zijn we nog op zoek gegaan naar jade en we denken een paar kleine stukjes gevonden te hebben. Voor de lunch dachten we naar Haast Beach te gaan, dat bleek echter niet meer te zijn dan een strand met een motel. Dus maar weer terug naar Haast Village, wat ook niet veel voorstelde, maar in ieder geval konden we hier een fish & chips krijgen. Die ook niet veel voorstelde trouwens.
Franz Josef is een leuk dorpje omgeven door regenwoud en op een paar kilometer van de gletsjer met dezelfde naam. Ons motel ligt er ook fraai bij, we hebben zelfs regenwoud in ons achtertuintje. In de buurt van Franz Josef leeft ook de Rowi Kiwi, de meest zeldzame van alle kiwisoorten. Er leven er nog ongeveer 400 van in het wild. In het dorp is een speciaal centrum waar ze er ook maar liefst vier hebben. Die moesten we natuurlijk wel even zien. En in tegenstelling tot in Rotorua kregen we ze hier ook daadwerkelijk te zien. Het zijn wel grappige vogels, ze ogen een beetje onhandig en hebben een lange snavel die ze de hele tijd overal insteken. ’s-Avonds ook nog maar even naar de gletsjer gereden, want die hadden we nog helemaal niet gezien. Gelukkig was er wel degelijk een gletsjer.

Vanmorgen was het de hoogste tijd om de gletsjer eens van boven te bekijken, vanuit een helicopter. Het weer was “zo zo”, goed genoeg zodat er wel gevlogen werd, maar de wolken hingen te laag voor een landing op de gletsjer. Maar ja, dat kun je zo hebben op een plek waar jaarlijks vijf meter regen valt. Maar het was wel weer een nieuwe ervaring. We hadden beide nog nooit in een helicopter gezeten, en zeker niet boven een gletsjer. Indrukwekkend.

Omdat we nog niet genoeg hadden van die gletsjer, zijn we er nog een keer heengereden om een wandeling van ongeveer anderhalf uur te maken. Halverwege kwamen we bij het eind van de gletsjer zodat we het ijs ook van dichtbij konden aanschouwen.

’s-Middags zijn we een stukje ten noorden van Franz Josef naar Okarito gereden, Kiwiland bij uitstek, met prachtig regenwoud en lagunes. Hier hebben we de tweede wandeling van de dag gemaakt, weer zo’n anderhalf uur. Maar dit was meer een beklimming dan een wandeling, behoorlijk pittig, met halverwege een uitkijkpunt van waar je uitzicht had op de Southern Alps (maar daar hingen vooral veel wolken voor), de Tasman Sea en een paar mooie lagunes.

Terug in Franz Josef waren de spieren behoorlijk vermoeid na al dat gewandel. Tijd om even in het water te dobberen. Verderop in de straat zijn de glacier hot pools, en daar hadden we een private pool gereserveerd. Ook hier weer volop regenwoud om ons heen, een eigen kleedhok, douche en wc, en heerlijk warm water. Zo’n hot pool zou trouwens best passen in onze achtertuin. Alleen het regenwoud ontbreekt dan.

Inmiddels zijn we behoorlijk vermoeid, dus we zullen ons best moeten doen om middernacht te halen, het is tenslotte oudejaarsavond. Al voelt het helemaal niet zo. Morgen nog een laatste rit door de bergen van Nieuw Zeeland, terug naar Christchurch, waar we zondag weer op het vliegtuig stappen.

5 opmerkingen:

 1. Ik wens je alvast een heel goede jaarwisseling en een fijn 2011!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je zult daar wel niet zoveel last hebben van het vroege vele vuurwerk als wij hier. Goed uiteinde, goed begin en heel goed 2011 gewenst!
  Ik wilde je uitnodigen voor mijn nieuwjaarsparty in Farmville :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie daar ook een gezellige jaarwisseling en een goed 2011!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En ook onze M en A zijn alweer in het jaar des heren 2011 aangeland, vanuit de helicopter welteverstaan! Mooi dat jullie ook deze ervaring rijker zijn en weer veilig met beide benen op de grond staan. Hopelijk hebben de kaken van Annet zich inmiddels weer hersteld (Zie Annet 29-12) zodat jullie beiden helemaal gezond het nieuwe jaar in gaan. Wij hopen verder dat het met je pa ook beter mag gaan Mathijs! Voor nu alvast een geniaal vervolg op jullie reis en tot gauw! Borrel en zijn borreltje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi,
  We hadden ons zo verheugd op mooi vuurwerk in breedbeeld vanuit ons appartement in Winschoten. Helaas is het weer mistig en is er niet veel van te zien. Hopelijk is het om 12 uur beter. Voor jullie beiden de beste wensen voor 2011.
  Veel liefs van Jan en ma

  BeantwoordenVerwijderen