dinsdag 26 juli 2016

Glacier Park en bisons

Gisteren was het tijd om ons eerste nationale park te bezoeken, Glacier National Park. Daar moest natuurlijk voor betaald worden, en we hebben meteen maar een pas gekocht waarmee we alle nationale parken kunnen bezoeken. We gaan nog meer parken bezoeken en we hadden berekend dat dit het goedkoopste zou zijn (80 dollar). De manier om Glacier te bezoeken is door een "scenic road" van ongeveer honderd kilometer te rijden met de prachtige naam "Going-to-the-sun Road". En dat bleek inderdaad een prachtige weg te zijn, met na iedere bocht weer een nieuw mooi uitzicht op bergen en gletsjers. En we hebben onze eerste beer gespot langs de weg! Helaas zijn er van de meer dan honderd gletsjers die er waren nog maar vijfentwintig over, en waarschijnlijk zijn er in 2030 helemaal geen gletsjers meer over. Dus mocht je nog steeds niet overtuigd zijn van het feit dat het klimaat verandert dan moet je over 15 jaar maar eens naar Glacier Park gaan om daar geen gletsjers te zien.

De "Going-to-the-sun Road" is maar een paar maanden per jaar geopend (de rest van het jaar is hij onbegaanbaar) en het gevolg daarvan is dat het wel een behoorlijk drukke weg is. Maar echt een probleem is dat niet, want het is geen weg waar je snel overheen wilt rijden. En er zijn heel veel plekken om te stoppen om even een foto te maken. Bij het hoogste punt van de weg, Logan Pass op 2025 meter, is zelfs een grote parkeerplaats. Helaas is die niet groot genoeg om de juli-drukte te verwerken dus die plek moesten we noodgedwongen overslaan.

Terug in Columbia Falls hadden we nog even de tijd om de Montana Vortex and House of Mystery te bezoeken. Hun eigen website zegt er dit over: "The Montana Vortex is a genuine quantum or gravitational anomaly that may re-define the laws of physics and nature." Yeah, right. In Nederland noemen we dit een tourist trap. Volgens de guide - in ieder geval geen slechte goochelaar - zouden mensen groeien en krimpen afhankelijk van waar je je in de vortex bevindt. En er was natuurlijk een bijzonder energieveld blah blah bullshit. Maar de House of Mystery was wel geinig. Annet heeft er een foto van mij gemaakt. Hij is een beetje wazig, maar dat krijg je met die rare energievelden...

Vandaag hebben we Columbia Falls weer achter ons gelaten en zijn we op weg gegaan naar Helena, onze laatste tussenstop onderweg naar Yellowstone. Via een kleine omweg kwamen we ook nog bij de National Bison Range langs. En een gelegenheid om dit echt Amerikaanse beest van dichtbij te bekijken laten we natuurlijk niet voorbij gaan. En het zijn indrukwekkende beesten die bisons, daar wil je geen ruzie mee hebben.

Verder was het vooral snelweg rijden waarbij we nog even gestopt zijn voor een stevige lunch in een echte Amerikaanse diner. Onderweg werd wel duidelijk dat we ons hier diep in Bible Land begeven, want om de paar kilometer staat er een gigantisch bord met de tien geboden. En in het centrum van Helena staat een gigantische kathedraal en er omheen nog een stuk of zes kerken. Amen. Morgen richting Yellowstone!


2 opmerkingen:

  1. Leuk verslag en mooie foto's. Toch knap dat wij de illusie krijgen dat jullie de enige in het park zijn ondanks de juli-drukte.
    Gr, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is inderdaad soms best lastig om een plaatje te schieten zonder de massa's mensen erop die er ook nog rondlopen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen