woensdag 26 juli 2023

The Cotswolds

Onze eerste dag in de Cotswolds bracht helaas een hoop regen met zich mee. Dus dan maar op zoek naar binnenactiviteiten. 's-Ochtends zijn we eerst naar Sudeley Castle gegaan, een groot kasteel met bijbehorende tuinen vlakbij Winchcombe, het plaatsje waar ons huisje vlakbij was. Het kasteel kent een rijke geschiedenis die zo'n 1000 jaar terug gaat, dus het leek handig ons eerst over die geschiedenis te laten informeren door een guide. Jammer genoeg betekende dit drie kwartier lang vooral heel veel namen die langs kwamen en die ik allemaal weer vergeten ben. King dit en Queen dat, Earl zus en Count zo. En King Henry de VIII, die heb ik nog wel onthouden. De enige van zijn geloof ik zes vrouwen die hem overleefd heeft, Queen Catherine Parr, ligt in de kerk bij het kasteel begraven. In het kasteel is van alles tentoongesteld van en over de velen van adel die er gewoond hebben. Henry VIII is er zelf maar één keertje geweest.

(deel van) Sudeley Castle


Queen Catherine Parr

Na een overpriced en underwhelming lunch in een pub zijn we 's middags doorgereden naar Tewkesbury om daar de plaatselijke abbey te bezoeken. En die was zeker niet underwhelming en ook niet overpriced (want gratis). Het is echt een prachtige abdij met binnen ook een hoop pracht en praal in de vorm van tombes, glas-in-lood ramen, en andere religieuze tierelantijnen.


Tewkesbury Abbey

De tweede dag in de Cotswolds was het weer een stuk beter, dus tijd om een wandeling te maken. Vlak langs ons huisje liep de Cotswolds Way, een langeafstandspad van 160 mijl. In het huisje hadden we een beschrijving gevonden van een rondje van een kilometer of 6,5 die onder andere over een deel van de Cotswolds Way liep. Een prachtige wandeling door de groene heuvels, en over de plaatselijke golfbaan. Vanaf het hoogste punt van de wandeling hadden we mooi uitzicht over onder andere de grootste plaats van enige betekenis in de buurt, Cheltenham. De routebeschrijving was ons niet helemaal duidelijk, dus de 6,5 kilometer werd uiteindelijk 8,5. Maar het was zeker de moeite waard. 


De Cotswolds Way

Na bijgekomen te zijn en gelunched te hebben in ons huisje gingen we op zoek naar de schilderachtige dorpjes met schattige huisjes met rieten daken en/of lichtgekleurde bakstenen waar de Cotswolds bekend om staat. De eerste stop was Bourton-on-the-Water, althans, dat was de bedoeling. Maar het was weekend, mooi weer, en de Britten hebben ook vakantie. En dus was het stervensdruk, zo druk dat we geen parkeerplaats konden vinden. Dan maar naar het volgende dorpje, Stow-on-the-Wold. Daar was het iets minder druk, en net zo schilderachtig. En ze hadden ijs, lekker. En het stond vol met mooie oude gebouwen en weer een mooie kerk. 


Stow-on-the-Wold

Als laatste stop van de dag zijn we nog naar de Broadway Tower gegaan, de hoogste toren van de Cotswolds! Wat we daar vooral van geleerd hebben is dat er niet veel erg hoge torens in de Cotswold zijn. Maar deze was wel schattig. Niet zo schattig dat we er 14 pond voor over hadden om erop te klimmen, maar wel om er even omheen te lopen om een paar plaatjes te schieten. En er was een café bij waar we lekker in het zonnetje wat gedronken hebben.


Broadway Tower

Onze laatste dag in het westen van Engeland hebben we nog een dorpje bezocht, Chipping Campden. Ook daar weer veel mooie oude gebouwen en huizen, allemaal in dezelfde stijl. Die Engelsen weten wel hoe ze hun geschiedenis moeten bewaren.


Chipping Campden

Wie ook van bewaren hield, en van verzamelen, was Charles Wade, een excentriekeling met teveel tijd en geld. Die kerel heeft zich een slag in de rondte verzamelt en alles is nu in zijn voormalige woning, Snowshill Manor, tentoongesteld. Dat wil zeggen, het grote huis was er eigenlijk alleen maar voor zijn verzameling, zelf woonde hij in een klein huisje ernaast. Een thema zat er niet echt in zijn verzameling, van modelschepen tot een enorme verzameling kostuums, en van antieke muziekinstrumenten tot de op één na grootste verzameling Samoerai-krijgers buiten Japan. Vreemd, maar wel leuk om een uurtje in rond te lopen.





En nu op naar Wales!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten