donderdag 4 augustus 2016

Via Idaho en Walla Walla naar Portland

Onze laatste avond in West Yellowstone hebben we nog maar eens een echt Amerikaans evenement bezocht, de rodeo! Het was wel geinig en best wel fout tegelijk. Echt diervriendelijk kwam het niet over om paarden en stieren een of andere riem om te doen die pijn doet zodat ze flink gaan springen en draaien en doen zodat de berijder er vanaf valt. Ze kunnen wel verdomd goed paardrijden die cowboys en cowgirls. En veel Amerikaanser kon het niet, het begon met de Amerikaanse vlag en het volkslied (iedereen gaat staan met de hand op het hart). En de veteranen werden allemaal gevraagd op te staan en kregen een applaus. Dus.

Maar tijd om Yellowstone te verlaten en verder Amerika in te trekken. Idaho was de volgende staat die we aandeden. Twin Falls, Idaho wel te verstaan. Een doorsnee Amerikaans stadje waar het freaking hot was. In Idaho is het dan ook vooral dor en droog, en waar het groen is daar kun je er vergif op innemen dat er geïrrigeerd is met gigantische rijdende sproeimachines. Die machines rijden in rondjes met als gevolg dat er allemaal grote groene cirkels in het landschap ontstaan.


Ons hotel in Twin Falls lag op een steenworp afstand van ons favoriete Amerikaanse restaurant, Applebee's. We konden het letterlijk zien vanaf de ingang van het hotel. Maar denk niet dat je er even heen kunt lopen, zo werkt dat niet in de U.S.A. Het land is gewoon niet op voetgangers ingericht, dus probeer die drukke weg maar eens over te komen. Dus op zijn Amerikaans maar 200 meter met de auto om te eten, en vervolgens 100 meter verder om naar de supermarkt te gaan.

De reden dat we in Twin Falls waren was niet Twin Falls, alhoewel er nog wel een waterval was die even moesten bekijken natuurlijk. De reden was dat het Craters of the Moon National Monument and Preserve er in de buurt is. Nou ja, in de buurt, het bleek toch nog anderhalf uur rijden. Maar het was de rit wel waard, wat een bizar landschap. Geen idee of de maan er zo uitziet, maar het zou me niks verbazen. Gelukkig waaide het er ook flink, zodat we niet zoveel last van de warmte hadden. Best wel indrukwekkend.


Op de weg terug vanuit het maanlandschap naar Twin Falls hebben we nog een bezoek gebracht aan de Shoshone Indian Ice Caves waar je een guided tour van ruim een half uur krijgt door een grot met ijs. En veel meer dan dat was het eigenlijk ook niet, een grot met ijs. Door een bepaalde luchtstroom is het continu -2 graden in de grot en ontstaat er een laag ijs. Niet heel bijzonder, wel even lekker verkoelend.

Vanuit Twin Falls zijn we verder gereden naar McCall, een toeristisch plaatsje aan een meer in Idaho in een prachtige omgeving. Zowaar een gezellig dorpje zoals je die niet veel ziet in Amerika, met een hoofdstraat met restaurants en winkeltjes. Maar denk niet dat Fu Yong bij de plaatselijke Chinees in de verste verte iets met Fu Yong Hai te maken heeft zoals wij dat kennen. Niet echt een aanrader :( En het Super 8 motel bleek muren van papier te hebben zodat we de gesprekken van de buren en de Star Wars film op tv om 2 uur 's-nachts letterlijk konden volgen. Een hele slechte nacht dus, maar dat was de eerste tot nu toe, dus we klagen niet.

Onze volgende stap was Walla Walla, en eigenlijk was de enige reden om daar te stoppen het feit dat het halverwege naar Portland ligt en het te ver was om in één dag naar Portland te rijden. Walla Walla was verder niet zo bijzonder (we hebben nog wel het lokale museum fort bezocht), de weg er naartoe en vandaan wel. Honderden kilometers lang een kurkdroog landschap met oranje-bruine heuvels en harde wind. Aan de ene kant heel saai, aan de andere kant indrukwekkend.

Onze bestemming vandaag was Portland, naar het schijnt de "most livable city in the U.S.A." Op een kleine honderd kilometer voor Portland ligt Mount Hood, een (actieve) vulkaan die we al op honderd kilometer afstand konden zien, aangezien het de enige hoge berg in de wijde omtrek is. Een heel bijzonder beeld. Onderweg ook nog een paar watervallen bezocht, en in de loop van de middag kwamen we voor het eerst in lange tijd weer in een stad. Dat was weer even wennen al die drukte. Voor morgenochtend een "Best of Portland" walking tour geboekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten