woensdag 9 augustus 2023

Laatste dagen

De laatste dagen brachten we door in Yorkshire, het huisje was ruim en op een rustige plek. We hoefden er niet eens een heel smal weggetje voor af te rijden. We hadden helaas het weer niet meer zo mee en het regende regelmatig, maar af en toe was er toch ook nog een zonnetje. Opvallend waren de enorme plassen op de weg en hier en daar waarschuwingsborden met "road liable to flooding". Dat krijg je met de vele hoogteverschillen en de kuilen in de weg.

Huisje in Great Barugh
 
Opnieuw hebben we in de omgeving een paar mooie kastelen en (ruïnes van) abdijen bezocht. Op 1 dag gingen we eerst 's ochtends naar het National Centre for birds of prey waar we heel veel bijzonder roofvogelsoorten zagen. Er was ook nog een korte demonstratie met uitleg. Daarna gingen we naar Helmsley Castle en Rievaulx Abbey. Het eerste was wel aardig, maar de abdij was wel de meest indrukwekkende ruïne die we gezien hebben deze reis. 

Helmsley Castle

Rievaulx Abbey

We zaten niet ver van de kust vandaan dus hebben we nog een dag daar doorgebracht. Eerst naar Whitby, waar we heen reden over de North York Moors. In Whitby was het druk en er viel ook een grote ruïne van de abdij te bewonderen, maar na die van Rievaulx viel deze een beetje tegen. Of we hadden er toch gewoon teveel gezien intussen. Na Whitby reden we naar het pittoreske havenplaatsje Robin Hood's Bay met smalle straatjes, waar we langs een hele steile weg het dorpje in (en weer uit) liepen. Het weer knapte ook op en het was er behoorlijk druk, maar toch leuk om even doorheen te slenteren en een broodje te eten. 

Whitby Abbey

Robin Hood's Bay
Robin Hood's Bay

Die middag reden we naar Flamborough Head, een uitstulpsel aan de kust met een vuurtoren en wat wandelpaden. De zon kwam er zelfs nog bij en we zagen allerlei soorten vogels en zelfs zeehonden naast de bijzondere rotsformaties. Eentje wordt de drinkende dinosaurus genoemd. Kijk maar of je dat erin herkent.

Flamborough Head

Zeehonden bij Flamborough Head

De drinkende dinosaurus

Op de laatste dag bezochten we Castle Howard, waar we maar een kwartiertje vandaan zaten. Het was wel erg prijzig, maar toch de moeite waard. Dit kasteel, wat eigenlijk meer een paleis is, werd begin 18e eeuw gebouwd, dus voor Britse begrippen een heel modern bouwwerk. Het was allemaal prachtig, de inrichting, de tuinen eromheen en de verhalen die de vrijwilligers vertelden in het gebouw. Het paleis heeft in het verleden al meerdere keren dienst gedaan als filmset voor bijvoorbeeld Brideshead Revisited en de Arctic Monkeys hebben er nog een videoclip opgenomen. Dit kasteel was wel de mooiste die we hebben gezien deze reis.

Castle Howard

Dreigende luchten boven Castle Howard

De walled garden bij Castle Howard

De Great Hall van Castle Howard

Een badkamer in Castle Howard

 

Vanuit Noord Yorkshire reden we op zondag helemaal naar het laatste overnachtingsadres in de buurt van Dover. Dit ging heel voorspoedig over allerlei M-wegen, maar er valt dan verder weinig over te vertellen. Het laatste huis bleek heel mooi en ruim, dus voor een volgende keer houden we die zeker in gedachte, want 1 nachtje daar was eigenlijk te kort. Er was ontbijt bij en er stond zelfs een extra lang bed, zodat Mathijs niet met zijn voeten over het uiteinde hoefde te slapen. De overtocht met de trein door de Kanaaltunnel ging volgens schema en nu zijn we weer thuis. We hebben weer een prima vakantie gehad waar we weer een tijd op kunnen teren.

Tuin bij huisje in Eythorne

Ingang van huisje in Eythorne

Woonkamer met nep open haard



Geen opmerkingen:

Een reactie posten